Larry Carlton: Sleepwalk

Kommentarer

Jag är en stor sucker för den amerikanske studioräven och gitarristen Larry Carltons musik. På denna hans tredje egentliga soloplatta (ska man vara petig är det faktiskt den fjärde, han gjorde i ytterst unga tonår även en obskyr platta i slutet av 60-talet) fortsätter Larry att göra det han gör bäst: lira oemotståndligt läcker och funkig instrumenal jazzrock med ett driv i sitt spel och ett bluesigt sound i sin gura som är fläskigt men samtidigt så krispigt finkalibrerat och vackert att det får mig att hjula runt i mitt vardagsrum av lycka.

Här får vi åtta låtar av hänförande medryckande musik, snarlika i sina kompositoriska formler i så motto att de alla består av byggstenarna: intro - Larry lirar låtens grundtema - Larry lirar låtens refräng - solo (och BOY vilka solon sen då!) - åter till temat och refrängen - outro.

Det är svårt att med ord beskriva Carltons unika spelstil, hans melodiösa briljans i det ofta stillsamma solospelet och hans förmåga att få det att låta som att han lämnar alla skalor och musikteoretiska regler bakom sig, bara låta spelet bli ett flödande utlopp av vad som verkar vara hans spontana inre känslor för den musik han just spelar. I själva verket är förstås förutsättningen för att lyckas prestera sånt överjordiskt gitarrspel en total behärskning av alla musikteori, skalor och harmonilära. Det är för att han vet allt om detta som han kan lämna det bakom sig, så att säga.

Ja, jävlar vilket babbel. Vad jag försöker säga är bara att Larry Carlton måste höras för att man ska kunna fatta. Och är du obekant med Carltons musik men sugen på att höra en av de enligt min mening allra största gitarristerna genom tiderna - börja då gärna med "Sleepwalk". Varje låt här är en konstnärlig guldgruva. - Anders P

Låtlista

Version 1
  1. Last Nite
  2. Blues Bird
  3. Song for Katie
  4. Frenchman''s Flat
  5. Sleepwalk
  6. Upper Kern
  7. 10:00 P.M.
  8. You Gotta Get It While You Can

Andra titlar av Larry Carlton

Larry Carlton:Larry Carlton Larry Carlton:On Solid Ground Larry Carlton:Strikes twice Larry Carlton:Last nite Larry Carlton:Mr. 335 Live in Japan Larry Carlton:Friends Larry Carlton:Sapphire Blue Larry Carlton:Alone/ But never alone Larry Carlton:Collection

Alla titlar med Larry Carlton

Köp på

amazon.comreklam  |  amazon.co.ukreklam  |  cdon.com

Youtube

Loading...

Ägare

Dessa 6 medlemmar har "Sleepwalk" i sin samling:
Anders P   ewfman   Jensen   Mattias Jonsson   MusicBox   Tokmotarn  

Lägg i min önskelista

Omslag:


 

Etiketter

Inga etiketter

Betyg

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
Medelbetyg: 9

Bolag

Warner
Warner Bros

Katalognummer

WB K 56974

Format

cd (3)
lp (4)
reklam: